Stress & Burn-out
Langdurige blootstelling aan een grote hoeveelheid stress geeft je op een zeker moment een opgebrand gevoel. Je voelt je fysiek en mentaal compleet uitgeput en bent tot niets of weinig meer in staat, je kunt geen energie meer vinden om werk te verrichten, je verliest je belangstelling, je kampt met een burn-out, je voelt je letterlijk opgebrand...
Stress en spanning kunnen de gezondheid aantasten. Soms wordt de term overspannen gebruikt als men over burn-out praat. Het grote verschil tussen overspannen en burn-out is dat de oorzaak van wanneer je overspannen bent in het nabije verleden ligt, het heeft een korte-termijn-oorzaak. Met een burn-out ben je al lang over je grenzen heen.
Burn-out wordt vaak beschouwd als een werkgerelateerd probleem, maar dit hoeft niet altijd de oorzaak te zijn. Wanneer je er niet in slaagt om een balans te vinden in het leven door werk, kinderen, gezin of andere oorzaken of geen positieve uitlaatklep kan vinden om met je stress om te gaan, kan dat leiden tot een heleboel problemen. Burn-out is het eindresultaat van ontelbare uren, dagen, weken, maanden en jaren blootstelling aan een grote hoeveelheid stress.
Sommige mensen lopen wel meer risico om een burn-out te krijgen. Zoals bijvoorbeeld personen die de lat altijd erg hoog leggen en perfectionistisch zijn, de bezige bijen die altijd bezig zijn of mensen die hun grenzen niet kunnen aangeven en iedereen willen pleasen. Ook komt burn-out in bepaalde beroepsgroepen vaker voor, zoals bijvoorbeeld in het onderwijs of de zorg. Dit zijn geen "nine to five-jobs", de uren zijn minder afgelijnd, wat zorgt voor meer stress.
Burn-out komt veel vaker voor dan veel mensen beseffen of willen toegeven. Het stigma dat verbonden is aan toegeven dat je burn-out bent, kan er immers toe leiden dat mensen oordelen.
Symptomen van een burn-out
- concentratie- of geheugenproblemen
- te lang en te veel piekeren
- chaotisch denken en handelen
- cynisme
- vermoeidheid
- slaapproblemen
- hoofd- en nekpijn
- spierpijn
- verminderde weerstand
- maag -en darmklachten
- (faal-)angst
- paniek
- niet meer kunnen genieten
- huilbuien
- snel geïrriteerd en overprikkeld
- weinig behoefte aan sociale contacten
- ...
Bij mij kan je terecht voor het aanmoedigen en begeleiden van je herstelproces; om je bewust te laten worden over je energiedosering en je agendaplanning; om het begeleiden van gedragsveranderingen zoals timemanagement, agendabeheer en het verdelen van workload; het aanleren van vaardigheden die nodig zijn om terug een gezonde work-life balance op te starten en te houden; het begeleiden bij arbeidsreïntegratie; ...
Ik wil je graag helpen om uit deze vicieuze cirkel te komen en zo je energiebalans weer op peil te krijgen, zodat jij weer kan genieten.